Introductie in HDR fotografie

 

Een camerasensor kan minder contrastverschil vastleggen dan het menselijk oog. In een situatie met een groot contrastverschil moet de fotograaf bij het instellen van de belichting een keuze maken voor het belangrijkste onderdeel van de foto. Met de HDR nabewerkingstechniek hoeft deze keuze niet te worden gemaakt, zowel de donkere delen als de lichte delen van de foto laten alle details zien.

HDR staat voor High Dynamic Range oftewel Hoog Dynamisch Bereik. Het is een nabewerkingsmethode – een HDR foto maak je dus (nog) niet direct in de camera – waarmee het zichtbare dynamisch bereik in de foto dramatisch kan worden uitgebreid. Dit wordt gedaan door een aantal foto’s te maken van dezelfde scène met verschillende belichtingen en deze op de computer samen te voegen tot één foto zodat er een foto ontstaat die zowel details in de donkere delen als in de lichte delen laat zien.

Het eindresultaat is geen compromis, maar laat alle details binnen een scène zien. Met behulp van de HDR techniek kun je er dus voor zorgen dat in een foto van een berglandschap zowel de bijzondere kleuren van de lucht, als de kleine details in de donkere voorgrond van het landschap duidelijk naar voren komen, waar je in andere situaties een hele donkere voorgrond, een silhouet of een wit uitgebeten lucht zou zien. Kenmerkend van een HDR foto is ook dat de structuur van onder andere bakstenen, boomschors en metaal veel duidelijker uitkomen.
(Bron: http://www.digitalefotografietips.nl)

Ik gebruik Photoshop CS5 om mijn foto's te bewerken.

 

Oefenfoto's Kasteel Erenstein

Onderbelichte versie
Belichtingstijd: 1/125 s, F-getal: 8, ISO: 100, Berekeningswaarde van belichtingstijd -2.00

Overbelichte versie
Belichtingstijd: 1/8 s, F-getal: 8, ISO: 100, Berekeningswaarde van belichtingstijd +2.00

Normaal belichte versie
Belichtingstijd: 1/30 s, F-getal: 8, ISO: 100, Berekeningswaarde van belichtingstijd 0.00

Eindresultaat Fotorealistische HDR-versie
Bewerkt met Photoshop CS5

Eindresultaat Hyperrealistische versie, oftewel de Harry Potterversie.
Tja, je moet ervan houden. Bewerkt met Photoshop CS5
 
Oefenfoto's Gulperplein
belichtingstijd -2.00
belichtingstijd -1.00
belichtingstijd +2.00
belichtingstijd +1.00
belichtingstijd 0.00
Eindresultaat Fotorealistische HDR-versie, oefenen blijkt dus nog hard nodig.
Bewerkt met Photoshop CS5